Standard

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:

Szálkás szőrű, erős, inas, inkább zömök mint karcsú, négyzetes testalkatú, a marmagasság kb. a törzshosszal azonos. Az ideális külsejű kanok némileg rövidebbnek látszanak, mint a szukák.

Jellegzetes természeti tulajdonsága, lendületes vérmérséklete, figyelemre méltó nyugalommal párosulva. Jóindulatú jelleme megmutatkozik játékosságában és a gyermekekhez való szeretetreméltóságában. Gazdájához különösen ragaszkodik és kedves, minden idegennel szemben gyanakvó, megvesztegethetetlenül éber, mégsem örökké ugató.

Igen fejlett érzékszervek, okosság, nagy tanulékonyság, soha meg nem ingó hűség, állandó figyelem, bátorság és kitartás, ellenállóképesség a betegségekkel és az időjárással szemben azok a kiemelkedő tulajdonságok, amelyek a schnauzert az egyáltalán lehetséges legjobb őrző és kisérő kutyává teszik.

 Fej:Erős és megnyúlt a fültől a szemig, majd innét az orrhegyig fokozatosan keskenyedő. A fejhossz aránya a háthosszhoz 1:2. A megnyúlt fejre nagy hangsúlyt kell helyezni. Fejezze ki a nemi jelleget, és legyen arányos a kutya erejével. A stop a szemöldök következtében jól kifejezett, és az egyenes orrhát párhuzamos a ránctalan, lapos homlok meghosszabbított vonalával. A rágóizomzat erősen fejlett, de túl erős pofaképződés ne zavarja a fej (szakállal) négyszögletes formáját. Az arc orri rész mérsékelten eltompuló ékben végződik. Az orrtükör telt és fekete. Az ajkak feszesek, színük minden változatnál fekete. Erős fang.

 Fogazat:Erős, szabályos, egészséges, tiszta fehér, ollósharapású.

 Fülek:Magasan tűzött, egyformán vágott. A vágatlan fülek előreirámyulóak, felénél törnek.

 Szem:Sötét, ovális és előreirányuló. Az alsó szemhéj jó feszes, a kötőhártya nem látható.

 Nyak:A nemesen ívelő nyak szélesen tűzött, a kutya erejéhez mért, ne legyen túl rövid, vagy túl vastag. Az erős tarkó szépen ívelt. A nyakbőr feszes és sima (száraz nyak).

 Törzs:A mellkas mérsékelten széles, lapos oldalú, ovális keresztmetszetű. A bordák megfelelő hajlata mellett mélyen a könyökvonal alá ér. A szegycsont kezdete előbbre áll a vállízületnél, és így alakítja ki a kívánt szügyet. A mellkas alsó vonala hátrafelé könnyedén emelkedik. A has mérsékelten felhúzott. Az utolsó bordaív és a csípő közti távolság lehetőleg rövid legyen, hogy jól kötöttnek hasson. Az egész hossz kb. a marmagassággal azonos. A hát tehát rövid és feszes, enyhén lejtős. A hát felső vonala nem egyenes, hanem a mar első erős csigolyájától az egyenes háton és a kissé lekerekített faron keresztül a farktűzésig könnyed, nemes hajlatot mutat.

 Farok:Magasan tűzött és temperamentumának megfelelően viselt. Három, semmi esetre négynél több csigolyahosszra kurtított. Születéstől csökött farkú kutyáknál legalább egy csigolya kitapintható legyen.

 Mellső végtagok:A ferdén állított lapocka és a felkar jól szögellt, lapos erős izmokkal ellátott. A mellső végtagok minden oldalról erős, egyenes támasztéknak hatnak. Meredek, terrierszerű váll, éppúgy mint a szűk állás hibás.

 Hátulsó végtagok:A combok ferdén irányulók, különlegesen erősen izmoltak. A csánk nagyon jól szögellt.

 Mancs:Rövid, kerekded, zárt, ívelt lábujjakkal (macskaláb), fekete karmokkal és rugalmas, kemény talppárnával.

 Szőrzet:Szálkás, drótszerűen kemény, sűrű, felálló, tehát nem simán fekvő, és nem rövid fedőszőrből és aljszőrből áll. A pofán az érdes tapintatú szakáll és a szemeket könnyedén beárnyékoló tüskés szemöldök tipikus ismertető jegyek. A homlokon és fülön a szőr kisebb, mint a test többi részén. A fej szőrzete kemény. Hibás a selymes, hullámos, göndörödő, lompos szőrzet.

 Szín:Tiszta fekete, só-bors, fekete-ezüst, fehér.
A só-bors színnél ideális tenyészcél a közepes színárnyalatú, egyenletesen minden testrészre elosztott pigmentáltság, úgynevezett borsozottság, szürke aljszőrrel. Megengedett minden színárnyalat a sötét vasszürkétől az ezüstszürkéig. Minden színárnyalatnál kívánatos a kifejezést aláhúzó sötét maszk, ami egyezik a szőrzet színárnyalatával, nem túl sötét, nem túl világos. Halvány szín, elmosódott vagy hiányzó borsozottság, világos jegyek a szakállon és a végtagokon, a maszk hiánya és fehér jegyek hibát jelentenek, éppúgy mint egyéb színek keveredése, mint rozsdaszín, barna, vörös, sárga, foltozottság, vagy csíkozottság, fekete hátcsík, vagy nyereg.
Fekete-ezüst színnél ideális a határozott rajzolatok, tiszta, jeltelen fekete, minél világosabb ezüst színnel. Nem kívánatos semmiféle fehér folt, tűzdelés a fekete részen, az ezüst szín sárgás-barnás elszíneződése.
A fehér színű pedig tiszta fehér legyen, de jól pigmentált, fekete szájszéllel, szemhéjjal és körmökkel.

 Méret:
óriás schnauzerek:60-70 cm marmagasság
szuka:
60-65 cm
kan:
65-70 cm
közép schnauzerek:45-50 cm
törpe schnauzerek:30-35 cm.