Kozmetika

A schnauzer számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, lakásban és kertben egyaránt jól tartható, amennyiben biztosítjuk számára a rendszeres testmozgást.

Szőrének mindennapos ápolása nem igényel különleges és hosszan tartó foglalkozást a tulajdonostól, bár a szép dús fejszőr kicsivel több gondot jelent. Naponta egyszer, étkezés után (mivel a szakáll belelóg az ételbe) tisztítsuk le nedves ruhával a pofát, a zsiradékot távolítsuk el és keféljük előre a szőrzetét. Samponnal ne mossuk le, mert kiszárad és letörik a fejszőr. Inkább paraffinolajjal kenjük át és keféljük át, ez maximum egy perc. Így meggyőződhetünk arról, hogy séta közben - főképp nyáron - a veszedelmes toklász nem került-e a lábujjak közé, vagy - télen - nem ragadt-e hó vagy jég (sós lé!) a talppárnák közé. Esős időben várjuk meg, amíg a kutya megszárad a sétálás után és keféljük ki, így a sár kipereg a szőrből, nem lesz lucskos a szőnyeg.

A schnauzer standard előírja :"... a szőrzet szálkás, durva, egyenes drótszőrű a háton, a fejen és a lábon hosszabb, puhább, de nem selymes vagy göndör ... " Ezt a szőrminőséget kell szemelőt tartani a tenyésztésben és a tartásban.

Elterjedt kozmetikai beavatkozás a NYÍRÁS, de ez a módszer megváltoztatja a schnauzer szőrének minőségét. A szakszerű kozmetika a TRIMMELÉS! A szálkás szőrzet a nyírás következtében elpuhul, elveszti drótszőrű keménységét (ezáltal a fajta jellegét), tönkreteszi a szakaszos érést, így a továbbiakban lehetetlenné teszi a későbbi trimmelést. Sokan azért választják mégis ezt a módszert, mert így nem kell kivárni, amíg a szőrzet trimmelherő (beérik), hanem bármikor lenyírhatják a kutyát. Mégsem helyeslem ezt a módszert, mivel a nyírott szőr ugyanúgy hullik, mint a hosszú, és tele lesz vele a lakás, a bútor. A trimmelés amellett, hogy megőrzi a schnauzer szőrének eredeti jellegét, előnyös, mert a trimmelés a vedlést segíti, így egyáltalán nem hullik el a kutyának a szőre. Ez különösen fontos lakásban tartott állatok esetén.

Természetesen előfordulnak olyan egyedek, amelyek szőre nem tökéletes, így hiába is próbálkoznánk a trimmeléssel, csak kínoznánk vele. (Selymes, göndör szőrű schnauzer nem kívánatos a tenyészetben.)

A schnauzert egy évben kb. 2-3 alkalommal kell trimmelni: tavasszal és nyár végén, esetleg még késő ősszel, ha elég vastag az aljszőre, hogy megvédje a hidegtől, vagy lakásban tartjuk. Hogy eléggé érett-e a szőre a trimmeléshez, ezt könnyedén megállapíthatjuk, ha a kutya szőréből a ujjunk közé fogunk egy kisebb tincset (15-20- szál) és ahogy a kutya előre lép, ez a tincs - rántás nélkül - a kezünkben marad. Amennyiben a tulajdonos a kozmetikát otthon saját maga kívánja elvégezni a kutyáján, a következő szerszámokkal kell rendelkeznie:

Trimmelőkés (fogazott, nyeles kiskés, ami életlen);
Nyíróolló (kifejezetten kutya nyíráshoz); 
Olló (jó minőségű fodrászolló 18-19-es méret);
Ritkító olló;
Körömvágó (speciális szerszám).

Kizárólag tökéletes, e célra készült, jó minőségű szerszámot használjunk, ellenkező esetben csak árthatunk a kutyának.

1. TRIMMELÉS: A kiállítás előtt kb. 6 héttel (attól függően, hogy eddig hányszor volt már trimmelve, milyen gyorsan nőtt össze eddig a szőr), a teljes szőrben levő kutyát tépjük le életlen trimmelőkéssel. Alaposan szedjük ki az érett fedőszőröket. Majd a kiállítás előtti hétig (5-ször), hetente egyszer nem hegyes acél fűrészlappal gereblyézzük ki a puha aljszőrt. Vigyázzunk! Nem teljesen, csak annyit, amennyi kívánatos, hogy szálkás, szúrós legyen a hát tapintása.

2. NYÍRÁS: A kiállítás előtt 2-3 héttel (a rajzon jelzett részeken) újra szedjük ki a szőrt trimmelőkéssel, vagy ritkító ollóval egyenletesre, ezzel kihangsúlyozva a kutya izomzatát. Ügyeljünk, hogy ne váljék el élesen a trimmeléstől, gondosan készítsük az átmenetet a szőr hosszúságától függően.

3. NYÍRÁS: A kiállítás előtt kb. egy héttel nyírjuk egészen rövidre a fejtetőt a dús szemöldök vonaláig, a füleket kívül belül, a nyakat a szegycsonttó felfelé, hogy jól látszódjék a feszes nyakbőr. A farok alatti részt a forgókig nyírjuk egészen rövidre, természetesen itt is ügyelve az átmenetekre, a hosszabb és rövidebb szőrök találkozásánál.

Különösen vigyázzunk a pofa nyírásakor, elméletileg az arcon található 5 szemölcs között kell képzeletbeli vonalat alkotva meghagyni a dús pofaszakállt, de ez függhet kutyánk fejformájától. Figyeljünk arra, hogy akár nyitott, akár csukott a kutyánk szája, egyaránt téglalap alakot mutasson, hogy amikor liheg, a szájzug felett levő szőrök nehogy oldalra kiálljanak vagy becsukott szájnál a rágóizom erősen kiugorjon.

4. OLLÓZÁS: A kiállítás előtt egy héttel éles fodrászollóval igazítsuk meg, szedjük át a lábakon az esetleges kiálló szőröket, a mancsokat nyírjuk körbe, hogy kerek, zárt legyen, a pofaszőrök közül tépjük ki vagy vágjuk le a kiálló részeket. A orrháton vagy a szem előtt levő hosszú szőröket csípjük le. A mellkas szőrt szedjük egyenletesre a fülek széleit nyírjuk körül ollóval. A combok belső részén és a hason vágjuk a szőrt rövidre.

Kiállítás előtt legalább 3-4 nappal fürdessük meg a kutyánkat és száradás után alaposan keféljük ki, majd az esetleges hosszabb kiálló szőröket az egész testen tépkedjük vagy csipkedjük le. Később már ne fürdessük a kutyát, mert a fürdetés puhává teszi a szőrzetet.